YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA TAKİBE KISMI İTİRAZDA İTİRAZIN GEÇERLİLİĞİ

Alacaklı tarafından yapılan icra takibine karşı borçlunun borca itiraz dilekçesinde “Söz konusu belirtilen miktarlardaki borcumuz yoktur.” şeklindeki bir ifadeye yer vermesi, itirazın kısmı itiraz niteliğinde değerlendirilmesine neden olmaktadır. Borçlu tarafından yapılan bu kısmı itiraz 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu(“İİK“) 62/4 fıkrası;

Borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın cihet ve miktarını açıkça göstermesi lazımdır. Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır.

kapsamında incelendiğinde; GEÇERSİZ sayılacaktır.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E. 2017/1995 K. 2018/5765 T. 4.6.2018 kararında konuyla ilgili olarak;

“Somut olayda,borçlunun, icra dosyasına sunduğu “ana para borcuna karşı kısmi itirazımız” başlıklı itiraz dilekçesinin 2.numaralı bendinde yer alan; “ …müvekkil şirketin, takip alacaklısına takip dayanağı olan fatura bedeli kadar borcu yoktur. Takip alacaklısı faturada yazılı bedel kadar iş ve hizmet yapmamıştır. Fatura bedelinin büyük bir kısmı … Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin….tünel açma işi ile ilgilidir. Takip dayanağı fatura bedelinin İnovasyon….Şirketi ile ilgili kısmının …. borçlu şirket adına tanzim edilen faturaya eklenmiştir….takibin durdurulmasını…”şeklindeki beyan, borca kısmi itiraz niteliğinde olup, İİK’nun 62/4. maddesi gereğince itiraz edilen kısmın miktarı açıkça gösterilmediğinden, borca yönelik bu kısmi itirazın geçersiz olduğu mahkemenin de kabulündedir.”

şeklinde itiraz edilen kısmı açıkça gösterilmediği hallerde itirazı geçersiz kabul etmiştir.

Yine Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin E. 2014/5959 K. 2014/8794 T. 26.3.2014 kararında;

“Alacaklının genel haciz yolu ile yaptığı takipte borçlunun; “Cüzi bir borcum olabilir.Bu kadar yüksek bir borcum yoktur” biçiminde yapılan açıklama kısmi itiraz niteliğinde olup, İİK’nun 62/4. maddesi gereğince itiraz edilen kısmın cihet ve miktarı açıkça gösterilmediğinden, borca yönelik bu kısmi itiraz geçersizdir.”

şeklinde hüküm tesis etmiştir.

Anılan sebeplerle borçlunun yapılan takibe kısmı itirazının geçerli olabilmesi için itiraz edilen kısmın cihet ve miktarını açıkça göstermesi gerekmektedir.

WhatsApp'tan Yazın !