WHATSAPP GRUP MESAJI SEBEBİYLE İŞÇİNİN KOVULAMAYACAĞINA İLİŞKİN YARGITAY KARARI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 10.01.2019 tarihinde vermiş olduğu 2018/10718 Esas, 2019/559 Karar sayılı kararı ile; “Whatsapp Yazışmalarına Dayanılarak İş Akdinin Feshinin Haksız” olacağına hükmetmiştir.

İş Mahkemesi’nde görülen uyuşmazlıkta işçi; iş akdine haksız son verildiğini, bir kısım işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti alacaklarını istemiştir. İşveren ise; işçinin iş arkadaşları ile aralarında kurdukları mesajlaşma grubunda şirket aleyhinde söylemlerde bulunduğunu, bu nedenle iş akdi haklı feshedildiğini belirterek davanın reddini istemiştir.

Yargıtay’ın uyuşmazlığa ilişkin değerlendirmesi ise;

“Whatsapp sistemi, telefon ve internet ortamında internet vasıtası ile iletişimi gerçekleştiren bir sistemdir. Burada kişi, kişiler ile iletişime geçtiği gibi gruplar kurarak grup içersinde iletişim gerçekleştirilmektedir. Ancak bu sistem kendi içinde korunan ve üçüncü kişilere kapalı bir konumdadır. Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin bu kapsamda burada iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunması esastır.

Somut uyuşmazlıkta, whatsapp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak iş akdinin feshi haksız olup, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü yerine reddi hatalıdır.”

şeklinde olmuştur.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu karardan da anlaşılacağı üzere aynı şirket çatısı altında çalışan işçilerin, WhatsApp yahut başkaca uygulamalar üzerinden mesajlaşma grupları oluşturması ve bu gruplarda konuşması yasak değildir. İşverenin de söz konusu gruplarda atılan kişisel veri niteliğindeki mesajları dayanak göstererek işçinin iş akdini fesih etmesi hukuka aykırılık teşkil edecektir.

WhatsApp'tan Yazın !