DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI

Ölen bir kişinin yaşarken destek verdiği kişilerin aldığı desteğin ölüm sebebiyle ortadan kalkması neticesinde destek alanların uğradıkları zarara; Destekten yoksun kalma tazminatı denir.

  • Destekten yoksun kalma tazminatı kimler talep edebilir?

Destekten yoksun kalma tazminatı, hukuka aykırı fiil sonucunda desteğin ölümü nedeniyle bakım yardımından yoksun kalan kişilerin uğradığı destek zararının karşılanmasını amaçlar. Bu nedenle destekten yoksun kalma tazminatını, ölüm nedeniyle desteğini kaybeden kişiler talep edebilir.

  • Destekten yoksun kalma tazminatını talep edebilmek için mirasçı olmak şart mıdır?

Tazminat talebi, zarar görenin şahsında asli olarak doğduğu için mirasçılık sıfatıyla bağlantılı değildir. Çoğu zaman, destek görenin aynı zamanda mirasçı sıfatını da taşıması mümkün olmakla birlikte tazminat talebi mirasçılık sıfatından bağımsızdır.

  • Mirası reddetmiş veya mirastan feragat etmiş mirasçılar destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir mi?

Destekten yoksun kalma tazminatı, şahsi bir hakka dayanana maddi tazminat türü olduğu için mirası reddetmiş veya mirastan feragat etmiş olan mirasçılar dahi destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler.

Konuya ilişkin Yargıtay 4. H.D. 21.5.1992 T, 1991/3944 E, 1992/6778 K kararında;

“Dava, ölüm nedeni ile destekten yoksun kalma ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Davacılar ölenin eşi ve çocuklarıdır. Davacıların terekesinin borca batık olması nedeni ile ölenin mirasını reddetmiş olmaları bu davanın incelenip hâsıl olacak sonuç uyarınca esasına karar verilmesine engel yasal bir neden değildir.”

şeklinde değerlendirmelerde bulunarak mirası reddeden mirasçının bu davayı açma hakkına sahip olduğu vurgulanmıştır.

  • Destekten yoksun kalma tazminatı nasıl hesaplanır?

Destekten yoksun kalma tazminatının konusu desteğin yitirilmesi nedeniyle uğranılan zarardır. Buradaki amaç, destek görenin, desteğin ölümünden önce kurulmuş olan ya da bakım yardımı dolayısıyla ileride kurulması beklenen sosyal ve ekonomik durumunun mümkün olduğu kadar devam ettirilmesi veya korunmasıdır. Bu doğrultuda, destek göreninin mal varlığı zaman bakımından bir karşılaştırmaya tabi tutulur. Bir taraftan, destek ölmeseydi onun yapacağı bakım yardımı sayesinde destek görenin mal varlığının ulaşabileceği durum; diğer taraftan da desteğin ölümü sonucunda böyle bir yardımdan yoksun kalan destek görenin mal varlığının ulaşacağı durum belirlenerek, söz konusu iki mal varlığı durumu arasındaki fark destek zararı olarak kabul edilir. (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Araştırmaları Dergisi, C. 20 S. 3)

WhatsApp'tan Yazın !